September update and H.264

I just updated both of my vero 4k+ with osmc September update.

h.264 TV shows are kind of playing with stuttering video when hardware acceleration is enabled. It is independent of network connectivity (Wifi / LAN) and it worked before update. Disabling HW acceleration in settings → player → video seems to help with resolution up to 1080p. I did not try any further videos.

I can provide sample file, if needed.

One of the four cpu cores is at 100% Load and temperature is also about 70°C on system-infomation … <= fixed by disabling raspotify

Stephan

It would be good to see some logs

Sam

Hi, Sam.

Thanx für your answer.

I could send you a link with a short video (300 MB) or shall I enable logging reboot play and upload?

Disabling spotty does not help.

Without debug:

2022-09-19 19:01:43.732 T:2978 INFO : CActiveAESink::OpenSink - initialize sink
2022-09-19 19:01:43.733 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Requested layout: FL, FR
2022-09-19 19:01:43.733 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - set digital_codec 0
2022-09-19 19:01:43.733 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Attempting to open device “default”
2022-09-19 19:01:43.738 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Opened device “default”
2022-09-19 19:01:43.739 T:2978 INFO : CAESinkALSA::InitializeHW - Your hardware does not support AE_FMT_FLOAT, trying other formats
2022-09-19 19:01:43.739 T:2978 INFO : CAESinkALSA::InitializeHW - Using data format AE_FMT_S24NE4
2022-09-19 19:01:43.744 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - speaker layout 0
2022-09-19 19:01:46.512 T:2961 INFO : VideoPlayer::OpenFile: nfs://192.168.55.1/video/media1/test/9-1-1 Lone Star - S03E18 - Ein freundlicher und wolkenloser Morgen-00.00.00.000-00.05.17.374.mkv
2022-09-19 19:01:46.513 T:7620 INFO : Creating InputStream
2022-09-19 19:01:46.569 T:7620 INFO : Creating Demuxer
2022-09-19 19:01:46.610 T:7620 INFO : Opening stream: 0 source: 256
2022-09-19 19:01:46.610 T:7620 INFO : CVideoPlayerVideo::OpenStream - Creating codec: 27
2022-09-19 19:01:46.610 T:7620 INFO : CDVDVideoCodecAmlogic: using Amlogic decoder H.264/MVC
2022-09-19 19:01:46.612 T:7620 INFO : DVDVideoCodecAmlogic: Opened Amlogic Codec
2022-09-19 19:01:46.612 T:7620 INFO : Creating video thread
2022-09-19 19:01:46.613 T:7623 INFO : running thread: video_thread
2022-09-19 19:01:46.613 T:7620 INFO : [WHITELIST] Searching the whitelist for: width: 1920, height: 1080, fps: 25.000, 3D: false
2022-09-19 19:01:46.616 T:7620 INFO : Display resolution ADJUST : 1920x1080 @ 50.00 - Full Screen (27) (weight: 0.000)
2022-09-19 19:01:46.625 T:2961 INFO : VideoPlayer: OnLostDisplay received
2022-09-19 19:01:46.625 T:2961 WARNING : CDVDMessageQueue(audio)::Put MSGQ_NOT_INITIALIZED
2022-09-19 19:01:46.844 T:2961 INFO : GLES: Maximum texture width: 4096
2022-09-19 19:01:46.847 T:7620 INFO : Opening stream: 1 source: 256
2022-09-19 19:01:46.847 T:7620 INFO : Finding audio codec for: 86019
2022-09-19 19:01:46.847 T:7620 INFO : Creating audio thread
2022-09-19 19:01:46.847 T:7625 INFO : running thread: CVideoPlayerAudio::Process()
2022-09-19 19:01:46.933 T:2961 INFO : VideoPlayer: OnResetDisplay received
2022-09-19 19:01:46.948 T:7623 INFO : CBitstreamConverter::Open bitstream to annexb init
2022-09-19 19:01:46.954 T:7625 INFO : CAEStreamParser::TrySyncAC3 - AC3 stream detected (6 channels, 48000Hz)
2022-09-19 19:01:46.954 T:7625 INFO : CVideoPlayerAudio: display reset occurred, checking for passthrough
2022-09-19 19:01:46.955 T:7625 INFO : Creating audio stream (codec id: 86019, channels: 6, sample rate: 48000, pass-through)
2022-09-19 19:01:46.956 T:2978 INFO : CActiveAESink::OpenSink - initialize sink
2022-09-19 19:01:46.956 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Requested layout: RAW, RAW
2022-09-19 19:01:46.956 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - set digital_codec 2
2022-09-19 19:01:46.957 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Attempting to open device “hdmi:CARD=AMLMESONAUDIO,DEV=0”
2022-09-19 19:01:46.963 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Opened device “hdmi:CARD=AMLMESONAUDIO,DEV=0,AES0=0x06,AES1=0x82,AES2=0x00,AES3=0x02”
2022-09-19 19:01:46.966 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - speaker layout 0
2022-09-19 19:01:47.072 T:2961 INFO : Constructing CRendererAML
2022-09-19 19:01:47.113 T:2961 INFO : [WHITELIST] Searching the whitelist for: width: 1920, height: 1080, fps: 25.000, 3D: false
2022-09-19 19:01:47.116 T:2961 INFO : Display resolution ADJUST : 1920x1080 @ 50.00 - Full Screen (27) (weight: 0.000)
2022-09-19 19:01:54.099 T:2961 INFO : CVideoPlayer::CloseFile()
2022-09-19 19:01:54.100 T:2961 INFO : VideoPlayer: waiting for threads to exit
2022-09-19 19:01:54.215 T:2961 INFO : VideoPlayer: finished waiting
2022-09-19 19:01:54.332 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Requested layout: FL, FR
2022-09-19 19:01:54.332 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - set digital_codec 0
2022-09-19 19:01:54.333 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Attempting to open device “default”
2022-09-19 19:01:54.338 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - Opened device “default”
2022-09-19 19:01:54.339 T:2978 INFO : CAESinkALSA::InitializeHW - Your hardware does not support AE_FMT_FLOAT, trying other formats
2022-09-19 19:01:54.339 T:2978 INFO : CAESinkALSA::InitializeHW - Using data format AE_FMT_S24NE4
2022-09-19 19:01:54.340 T:2978 INFO : CAESinkALSA::Initialize - speaker layout 0
2022-09-19 19:01:54.534 T:2961 INFO : GLES: Maximum texture width: 4096

Video / Audio Codec with Mediainfo:
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4
Format settings : CABAC / 4 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, Reference frames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Audio #1
ID : 2
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Commercial name : Dolby Digital
Codec ID : A_AC3
Duration : 5 min 17 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 448 kb/s
Channel(s) : 6 channels

I need to see full logs with debugging. As explained below:

To get a better understanding of the problem you are experiencing we need more information from you. The best way to get this information is for you to upload logs that demonstrate your problem. You can learn more about how to submit a useful support request here.

Depending on the used skin you have to set the settings-level to standard or higher, in summary:

  • enable debug logging at settings->system->logging

  • reboot the OSMC device twice(!)

  • reproduce the issue

  • upload the log set (all configs and logs!) either using the Log Uploader method within the My OSMC menu in the GUI or the ssh method invoking command grab-logs -A

  • publish the provided URL from the log set upload, here

Thanks for your understanding. We hope that we can help you get up and running again shortly.

OSMC skin screenshot:

https://paste.osmc.tv/odiroyajaq

Thanks for your patience.

I assume the issue occurs when playing 9-1-1 Lone Star - S03E18 - Ein freundlicher und wolkenloser Morgen-00.00.00.000-00.05.17.374.mkv.

Did you test by playing from local storage?
I see you have NFS with path substitution.

Does it occur with all H264 files?

Would you be able to share a problematic sample?

Thanks

Sam

It does occur with all episodes of this tv show when using hardware acceleration.
Before update I could watch the episodes of the show.

I watched a different tv show without problems.

I will send you a pm with a link. Please confirm when you got the sample.

Hello Sam.

Did you find anything?

It would be good if you could provide the sample here

Sam